Najnowsze badania chińskich naukowców, którzy przeanalizowali dane z Wielkiej Brytanii wskazują, że alkohol redukuje ryzyko zachorowania na Covid-19. Nie chodzi jednak o dowolny alkohol. Większość rodzajów napojów z procentami przynosi raczej odwrotny efekt.

Wyniki tych badań ucieszą amatorów wina. Według analizy przeprowadzonej przez specjalistów ze szpitala Kangning w Shenzen, picie wina wiąże się z mniejszym o 17 proc. ryzykiem zakażenia. Chodzi przy tym niemal codziennym wypijaniu kieliszka napoju z winorośli. 

Najpewniej barierę dla wirusa tworzą zawarte w winie polifenole.

Badania oparte są na danych z bazy obejmującej niemal pół miliona starszych Brytyjczyków, w średnim wieku 69 lat.

Ta sama analiza wskazuje, że picie innych rodzajów alkoholi wiązała się z częstszymi zachorowaniem na Covid-19. W przypadku piwa, ryzyko było większe o 28 proc. niż przeciętnie.


Opracowanie: