W partii tatara wołowego sanepid wykrył bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC). Bakterie zostały znalezione także w jednej partii metki cebulowej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią tatara wołowego, w której wykryto bakterie Escherichia coli (STEC).
- Chodzi o produkt: tatar wołowy 200 g, numer partii 8525281202, termin przydatności do 24 października 2025 r. Producentem jest Sokołów S.A., Oddział w Tarnowie.
- Bakterie zostały znalezione także w jednej partii metki cebulowej.
- Spożycie produktu z tej partii może grozić zatruciem pokarmowym.
- Po więcej informacji zapraszamy na RMF24.pl
Producent - Sokołów S.A. - w obu przypadkach rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanych partii produktów.
Chodzi o produkt: tatar wołowy, 200 g, o numerze partii: 8525281202. Termin przydatności do spożycia to 24 października 2025 r., oraz produktu Metka kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g; numer partii: 8225281102; termin przydatności do spożycia: 24 października 2025 r.
Producentem tatara jest Sokołów Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie. Z kolei producentem metki jest Sokołów S.A., oddział w Robakowie.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.
GIS poinformował, że Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanych partii obu produktów, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
"Przeprowadziliśmy dodatkową weryfikację procesu, surowców oraz powierzchni produkcyjnych pod kątem spełnienia przez Zakłady rygorów sanitarnych. Podjęliśmy również decyzję o zwiększeniu zakresu i częstotliwości badań w kierunku obecności bakterii E. coli, w tym specyficznych szczepów Escherichia coli STEC" - przekazała firma. Przedsiębiorstwo zapewniło też, że "problem dotyczy wyłącznie produktów z ww. partii".


