Już w tę sobotę 3 sierpnia w Kruszynianach pod Krynkami odbędzie się trzynasta edycja tatarskiego święta Sabantuj. W tym roku impreza odbywa się pod hasłem "My - Tatarzy polscy". Początek imprezy o godzinie 12.

Ten rok jest dla nas szczególny, obchodzimy bowiem 340-lecie osadnictwa Tatarów w Kruszynianach i okolicy. 

Pragniemy zatem uczcić to wydarzenie, przypomnieć okoliczności nadania tych ziem Tatarom, a także ukazać współczesną rolę naszej społeczności, integrację z pozostałymi mieszkańcami, wyznawcami różnych religii, podkreślić wzajemny szacunek, współpracę, dobrosąsiedzkie stosunki, przyjaźń - mówi Dżenneta Bogdanowicz, właścicielka Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, która od lat stoi na czele organizacji święta Sabantuj.

Tegoroczna impreza obfituje w wydarzenia. Także te nawiązujące do historii. Planowane jest odtworzenie m.in. nadania Tatarom ziem przez króla Jana III Sobieskiego oraz bitwy pod Parkanami, która zapisała się jako jedna z największych bitew z udziałem Tatarów w tej części Polski.

Impreza będzie połączona z Europejskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej. To nie lada gratka dla wszystkich miłośników orientalnych smaków.

Zapraszamy wszystkich do wspólnego gotowania i jedzenia, poznania tradycyjnych potraw przygotowywanych przez gospodarzy i gości zza granicy, a także potraw zainspirowanych kuchnią tatarską, zaproponowanych przez zaprzyjaźnionych mistrzów kuchni - podkreśla Dżenneta Bogdanowicz.

Niewątpliwą atrakcją będzie konkurs mody tatarskiej - przedstawienie charakterystycznych strojów Tatarów z różnych stron świata, a następnie wybór Miss i Mistera Mody Tatarskiej.

Sabantuj 2019. Program:

  • posadzenie symbolicznego dębu z okazji 340-lecia osadnictwa Tatarów w Kruszynianach;
  • Azan i modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie;
  • parada uczestników i gości Sabantuj;
  • kawiarenka tatarska;
  • występ Tatarskiego Zespołu Taneczno-Wokalnego Buńczuk;
  • występ tatarskiego zespołu z Litwy - Legenda;
  • występy artystyczne gości;
  • wyplatanie wianków;
  • gry i zabawy tatarskie;
  • tatarski zakątek smaków - konkursy kulinarne;
  • pokazy kulinarne kuchni tatarskiej w wykonaniu: Alessia di Donato, Dawid Gabriaud, Jerzy Nogal, Leszek Kawa i Kuba Korczak;
  • sportowe spotkania z Radkiem Laskowskim;
  • gra strategiczna koczowników;
  • wystawa fotograficzna "Jest w tej wsi coś niezwykłego! Opowieść o Kruszynianach";
  • obozowisko tatarskie i słowiańskie z kuchnią stepową;
  • krymski pilaw kuminem pachnący;
  • autorskie spotkanie z Anną Osowską - autorką "Ucieczki";
  • broń łowców mamutów - miotacz oszczepów i bumerang Przemka i Wiesławy Nawrockich;
  • zapasy tatarskie kyrysz;
  • pokaz tatarskiej mody;
  • warsztaty rękodzielnicze;
  • stoiska kulturowe;
  • pokaz cięcia samochodu;
  • pokaz Straży Granicznej;
  • wielka rekonstrukcja bitwy pod Parkanami z 1683 roku;
  • wspólna degustacja pieczonego barana;
  • tatarska dyskoteka.