Amerykańscy smakosze zarzucają paryskim restauracjom brak wyobraźni i nowatorstwa. Francuzi odpowiadają: To proces polityczny! Amerykanie chcą nas poniżyć w zemście za sprzeciw wobec wojny w Iraku! i groźnie wymachują garnkami i patelniami z czasów Ludwika XVI.

Nad Sekwaną ostra krytyka znanego amerykańskiego dziennika „The New York Times”, którego zdaniem współczesna hiszpańska kuchnia jest bardziej odkrywcza niż francuska, została odebrana jako potwarz. Tym bardziej, że większość tamtejszych mistrzów patelni ciągle jest w szoku po śmierci ich słynnego kolegi, który nie wytrzymał mnożących się krytyk i popełnił samobójstwo

Jeśli nagle spada się ze świecznika, trudno to wytrzymać. Trzeba mieć naprawdę stalowe nerwy – tłumaczył korespondentowi RMF jeden z bardziej znanych paryskich restauratorów.

Ale okazuje się, że co by nie powiedzieć na temat francuskiej kuchni, to w samej Francji w modzie są nie tradycyjne restauracje, lecz „world food”, czyli pomieszane ze sobą przysmaki z całego świta.

19:30