Ten krem chrzanowy to alternatywa dla wielkanocnego żurku czy białego barszczu - dla tych, którzy wolą dania bezmięsne. Gęsty, pikantny, posypany zielonym groszkiem.

Składniki:

1½ litra warzywnego bulionu (plus cała cebula z wywaru)

5 dużych ziemniaków

pół dużego selera

pieprz świeżo zmielony

sól

200 g świeżego, startego chrzanu

płaska łyżeczka majeranku

2 łyżki śmietany (np. 36-procentowej)

zielony, mrożony groszek

Przygotowanie: 

Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - aż zmiękną. Dorzucamy obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki połówkę selera - gotujemy go około 15 minut. Warzywa odcedzamy i dodajemy do bulionu z cebulą. Całość miksujemy, aż powstanie gładki krem.

Do kremu dodajemy starty chrzan (wcześniej przekładamy go na sitko i przelewamy wrzątkiem) i gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu - około 15 minut.

Następnie doprawiamy: solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy zahartowaną śmietanę.

Chrzanową zupę-krem podajemy z ugotowanym groszkiem.

(mal)