Może i w święta lubimy jeść to, co już znamy, ale kto powiedział, że czasem nie można trochę pokombinować? Jajka zapiekane w awokado, z rukolą i chrzanowym koglem moglem można podać na wielkanocne śniadanie. Będzie pysznie i efektownie, ale nadal dość tradycyjnie.

Jajko i awokado to połączenie już dość znane, być może nawet i oklepane. Ale nic dziwnego, te smaki znakomicie się zgrywają, bo maślany, delikatnie orzechowy owoc w połączeniu z jajkiem nabiera wyrazistości. Wersja zapiekana jest nie tylko pyszna, ale w dodatku efektowna. 

Jak dodamy do przekąski zieloną rukolę, nabierze ona wiosennego charakteru. Pikantny, lekko kwaśny smak "zieleniny" zrównoważymy słodkim koglem moglem. Ale jeśli ma być wielkanocnie - to takim chrzanowym. To tylko brzmi dziwnie. Smakuje wybornie. 

Przepis na 4 porcje:

2 awokado, 4 jajka, rukola, sól, pieprz.

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. W międzyczasie przygotowujemy awokado (UWAGA: powinno być dojrzałe - takie ma ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę i jest sprężyste w dotyku). 

Owoc myjemy, i delikatnie kroimy na pół (poziomo), usuwając pestkę. Do wgłębienia wbijamy jajko - całe się nie zmieści, więc całe żółtko i połowę białka. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut - żółtko powinno być płynne, wtedy danie jest smaczniejsze. 

Całość przyozdabiamy rukolą i polewamy chrzanowym koglem moglem (przepis poniżej).

Chrzanowy kogel mogel: 

Składniki: 

2 żółtka, łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowy), łyżeczka startego chrzanu

Przygotowanie:

Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę, dzięki czemu zachowa ładny kolor i nie będzie suchy).  Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przekładamy do małej miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, i szczyptę soli. Taki chrzan dodajemy do kogla mogla.

Kogel mogel przygotowujemy z dwóch surowych żółtek i łyżeczki cukru. Te składniki ucieramy mikserem - aż rozetrzemy cukier, a masa stanie się prawie biała.