Można go spotkać od lipca do października w młodych lasach liściastych i mieszanych, najczęściej w sąsiedztwie brzozy brodawkowatej, sosny oraz topoli, osiki, w zaroślach, na obrzeżach dróg leśnych. Lubi dobrze nawożone, podmokłe i lekko piaszczyste gleby. Chodzi o okratka australijskiego, zwanego także palcami diabła.

Znalezisko, na które natrafiono na zakopiańsiej Olczy nie ma nic wspólnego z czarną magią. To grzyb, który swą nazwę zawdzięcza wyglądowi. Jakby sam Lucyfer wyciągał dłoń z głębin ziemi - podaje portal 24tp.pl. Wcześniej ten rzadki gatunek grzyba zaobserwowano w okolicach Białego Dunajca. 

Okratek australijski (Clathrus archeri) w Wielkiej Brytanii nazywany również palcami diabła, a w Stanach Zjednoczonych - śmierdzącą ośmiornicą, to grzyb z rodziny sromotnikowatych. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on z Australii, pierwotnie występował też w Nowej Zelandii, na Mauritiusie i w południowo-wschodniej Afryce. Stamtąd rozprzestrzenił się na obszar Azji, obu Ameryk i Europy.

Okratek australijski w Polsce

Po raz pierwszy zauważono go w naszym kraju w 1975 roku. Mieszkańcy okolic Biłgoraja pomylili jego owocniki z jajami węża. Można go spotkać także w Sudetach, Karpatach i na wyżynach południowo-wschodniej Polski. 

Okratek australijski w pierwszym etapie rozwoju to białoszare jajo o średnicy 4-6 cm, lekko zagłębionym w ziemi. Z czasem jego górna część pęka i wyłaniają się czerwone ramiona przypominające ośmiornicę lub meduzę. Są one pokryte jakby czarnym szlamem

Ramion może być od 4 do 6, ich długość może dochodzić nawet do 15 cm. Na wewnętrznej warstwie ramion znajduje się śluzowata warstwa gleby z zarodnikami, która wydziela bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach padliny.  

Czy jest jadalny?

Okratek australijski nie jest grzybem trującym, ale przez swój nieprzyjemny zapach uznaje się go w większości za grzyb niejadalny

W niektórych krajach jego młode owocniki, zwane też czarcimi jajami, są uważane za przysmak. 

Okratek australijski (Clathrus archeri), w Wielkiej Brytanii nazywany również palcami diabła, a w Stanach Zjednoczonych - śmierdzącą ośmiornicą, to grzyb z rodziny sromotnikowatych. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on z Australii, pierwotnie występował też w Nowej Zelandii, na Mauritiusie i w południowo-wschodniej Afryce. Stamtąd rozprzestrzenił się na obszar Azji, obu Ameryk i Europy.