​Na pierwsze danie: rosół na gęsinie i kaczce z ręcznie lepionymi pierożkami z kaczką. Na drugie: konfitowana pierś z gęsi, podawana na risotto dyniowym z musem z pieczonych buraków oraz chrupiącym jarmużem. Na deser: jabłko w lawendowej kruszonce gotowane w czerwonym winie z anyżem i goździkami, serwowane z lodami waniliowymi. Tak może wyglądać świąteczny obiad w czasie trwającego Festiwal Dobrego Smaku w Łódzkiem. Od dziś do niedzieli (9-12 listopada) w wybranych restauracjach "Smakujemy Niepodległość". W specjalnym menu są tradycyjne smaki polskiej kuchni: gęsina, kaczka i jabłka.

Od dziś (9 listopada) trwa kolejna odsłona jesiennej edycji Festiwalu Dobrego Smaku pt. "Smakujemy Niepodległość". W tym roku można rozsmakować się w daniach z gęsiny i kaczek oraz deserach z jabłek.

Niektóre restauracje oprócz dań przygotowały również desery lub kompletne menu z zupą i przystawkami. W sumie do spróbowania jest 17 dań i 10 deserów w różnych cenach od 33 zł za pyzy z gęsiną do 99 zł za konfitowaną pierś z gęsi i risotto dyniowym z musem z prażonych jabłek i pieczonych buraków oraz chrupiącym jarmużem.

Tradycja spędzania Święta Niepodległości w restauracjach nabiera nowego znaczenia. To znakomita okazja, by w otoczeniu rodziny i przyjaciół doświadczyć wyjątkowej atmosfery tego święta i cieszyć się tradycyjnymi polskimi smakami.

W ubiegłym roku w restauracjach były tłumy ludzi, którzy przecież na co dzień nie przygotowują w domu dań z gęsiny, stąd duże zainteresowanie - tłumaczy organizatorka Festiwalu Dobrego Smaku - Barbara Sokołowska-Urbańczyk. Może już czas skończyć z marszami i spędzać to święto w atmosferze radosnej biesiady?

Udział w festiwalu biorą lokale, które już sprawdziły się w poprzednich edycjach, ale także odkrycia. Nowi uczestnicy to np. La Wende z Manufaktury, nowa restauracja Kolektyw, Ukryte Rzeki czy włoskie bistro Marco.

W tym roku udział w festiwalu bierze jedna z warszawskich restauracji, która ma swoją siedzibę również w Łodzi. W przyszłym roku myślimy o rozszerzeniu formuły festiwalu, zapraszając do udziału restauracje z innych miast Polski - dodaje Sokołowska-Urbańczyk.

Tym razem dań i deserów nie będzie oceniać jury, ale łodzianie wskażą w głosowaniu najlepsze festiwalowe propozycje. Na stronie Festiwalu Dobrego Smaku trzeba szukać panelu do głosowania.

Swój głos można oddać od 9 listopada od godz. 13:00 do 12 listopada do godz. 20:00. Na każde danie czy deser można oddać tylko jeden głos. Goście festiwalowych restauracji wybiorą także najsympatyczniejszą obsługę.

Przykładowe propozycje:

- Rosół na gęsinie i kaczce z ręcznie lepionymi pierożkami z kaczką / cena 33 zł.

- Noga z kaczki/polenta dyniowa/sos piernikowy/puree z czerwonej kapusty.

- Jabłko w lawendowej kruszonce gotowane w czerwonym winie z anyżem i goździkami, podane z lodami waniliowymi.

- Udo z gęsi owsianej, kluski na parze, brukselka, emulsja z kiszonej śliwki węgierki i pieczonego jabłka, piklowana czarna rzepa/pomarańcza.

- Jabłka, karmel, krem śmietankowy, chrupiąca czekolada, orzech włoski.

- Dekonstrukcja szarlotki.

- Jabłkowa słodycz, czyli jabłko, masa z białego maku i bakalii, migdały.

- Konfitowana pierś z gęsi, podawana na risotto dyniowym z musem z prażonych jabłek, musem z pieczonych buraków oraz chrupiącym jarmużem.