Czarna czekolada nie tylko łagodzi charakter, ale i obniża ciśnienie krwi - wynika z badań Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologii. Czekolada zawiera bowiem związki zmniejszające ryzyko choroby serca.

Naukowcy prowadzili badania z udziałem 10 mężczyzn i 10 kobiet, u których stwierdzono wysokie ciśnienie krwi. Przez piętnaście dni połowa z nich jadła codziennie tabliczkę czekolady czarnej, połowa - białej. Potem role się odwróciły.

Okazało się, że dzięki czarnej czekoladzie u każdej osoby spadało ciśnienie; biała – takich „cudów” nie sprawiała. Zdaniem naukowców odpowiedzialne za to są flawonoidy, znajdujące się w kakao- usprawniają one pracę naczyń krwionośnych.

Specjaliści nie zamierzają jednak udzielać pacjentom specjalnych rekomendacji. Jak dotąd, eksperci od żywienia przestrzegali przed zajadaniem się czekoladą ze względu na tłuszcz, cukier i kalorie, w jakie obfituje.