Gnocchi, czyli kopytka są na pierwszym miejscu listy najtrudniejszych do wymówienia przez cudzoziemców specjałów włoskiej kuchni. W czołówce nazw, na których obcokrajowcy łamią sobie język, są też bruschetta, focaccia, ragu alla bolognese.

Wyśmienita włoska kuchnia jest jednym z powodów przyjazdu milionów zagranicznych turystów do Italii. Ale przy restauracyjnym stole czy w barze często pojawiają się przeszkody, jakimi są trudności z wymówieniem nazw wielu dań i przysmaków.

Niektóre z nazw cudzoziemcy uznają za "nie do wymówienia". Listę tych 20 najtrudniejszych sporządzono na podstawie wyników poszukiwań online, jak wymawia się poszczególne włoskie słowa.

Najczęściej pada w przeszukiwarkach internetowych pytanie o wymowę słowa: gnocchi.

Na drugim miejscu jest ragù alla bolognese, a na trzecim - i tu zaskoczenie - pizza.

Zagraniczni turyści mają też problemy z wymową takich nazw, jak:

  • bruschetta,
  • lasagna,
  • focaccia,
  • brioche,
  • spaghetti,
  • prosciutto,
  • ciabatta,
  • tiramisù,
  • fettuccine,
  • tagliatelle,
  • cappuccino,
  • orecchiette,
  • pasta,
  • minestrone,
  • calzone,
  • arancini.