"Czechy nie umieściły informacji o wykryciu salmonelli w polskiej wołowinie w unijnym systemie ostrzegania RASFF, a tamtejsze służby weterynaryjne nie poinformowały resortu rolnictwa o tej sprawie" - powiedział Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk.

Polska wołowina z salmonellą. Czechy wprowadzają specjalne kontrole

​Kolejne problemy polskich eksporterów mięsa. Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman właśnie poinformował o wprowadzenia specjalnych kontroli wołowiny z Polski i nie wykluczył wprowadzenia zakazu importu mięsa z naszego kraju. Powód to znalezienie 700 kg polskiej wołowiny zakażonej salmonellą. czytaj więcej

Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman zapowiedział wprowadzenie nadzwyczajnych kontroli całego mięsa wołowego importowanego z Polski. Decyzję uzasadnił stwierdzeniem bakterii salmonelli w 700-kilogramowej partii mięsa z Polski.

Na konferencji prasowej Toman powiedział, że groźne dla zdrowia bakterie znaleziono w mięsie z Polski znajdującym się w magazynach firmy Frost Logistics w miejscowości Dolni Jirczany w pobliżu Pragi.

Niemczuk zaznaczył, że informowanie o takiej sprawie poprzez media jest "pogwałceniem zasad ustalonych przez Komisję Europejską", "taka informacja powinna pojawić się najpierw w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF)" - podkreślił.

Jak mówił, niezależnie od tego, polska strona poleciła skontrolowanie zakładu, który dostarczył kwestionowane mięso do Czech. Dodał, że salmonella w wołowinie raczej się nie zdarza, raczej jest to "wskaźnik procesu technologicznego", będą pobierane wymazy.

Opracowanie: