Czy zabraknie w tym roku sławnego młodego francuskiego wina Beaujolais Nouveau? Producenci przewidują poważne straty z powodu niszczycielskiej bakterii, która masowo atakuje winnice w południowej części Burgundii.

Według związku producentów wina pasożytnicza bakteria, która powoduje groźną i bardzo zaraźliwą chorobę winorośli o nazwie fitoplazmatyczna złota żółtaczka, zaatakowała już winnice w ponad 50 miejscowościach regionu Beaujolais. 

Francuski rząd nakazał wyrwanie i spalenie winorośli tam, gdzie co najmniej jedna piąta krzaków jest chora. 

W innych winnicach zalecane jest niszczenie tylko tych winorośli, których liście w niepokojący sposób zmieniają kolor oraz m.in. profilaktyczne stosowanie środków owadobójczych. Siejąca spustoszenie bakteria przenoszona jest bowiem przez niektóre owady.

Hurtownicy sugerują, że spadek produkcji młodego wina Beaujolais Nouveau może spowodawać jesienią wzrost jego ceny.