Niemieccy eksperci ostrzegają przed tradycyjnym malowaniem jajek - przeprowadzili oni badania kilkudziesięciu różnych produktów do farbowania skorupek i okazało się, że wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia.

Zanim wrzucimy barwniki do koszyka w sklepie, należy przede wszystkim sprawdzić, na jakiej bazie zostały one wyprodukowane. Eksperci radzą, by nie kupować takich, które zawierają składniki o nazwach: E-102, E-122, E-127 oraz E-151. Farby te są niebezpieczne dla naszego zdrowia – mogą nawet wywołać astmę.

Co gorsza, nie tylko zjedzenie jajek, którym zabarwiliśmy skorupki jest groźne – jakikolwiek kontakt z barwnikiem jest ryzykowany. Dlatego podczas malowania, powinniśmy używać gumowych rękawiczek.

Najlepiej jednak skorzystać ze sposobów naszych babć i barwić jajka metodami naturalnymi - cebulą, burakiem czy jagodami.