Jeśli już ciastko, to koniecznie z cynamonem. Zdaniem amerykańskich naukowców, ta przyprawa pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Jej działanie zaobserwowano u osób chorych na cukrzycę oraz zdrowych, które miały podwyższony poziom cukru.

Jak donosi czasopismo „New Scientist” odpowiada za to obecny w cynamonie aktywny czynnik zwany MHCP. W eksperymentach laboratoryjnych wykazywał on podobne działanie do insuliny.

Badania przeprowadzone na pacjentach chorych na cukrzycę potwierdziły, że regularne podawanie kilku gramów cynamonu dziennie pozwalało w ciągu kilku tygodni obniżyć poziom glukozy we krwi nawet o jedną piątą.

Po przerwaniu eksperymentu zawartość glukozy wracała do poprzedniego poziomu. Co więcej, cynamon obniżał także poziom tłuszczów i złego cholesterolu, a w badaniach laboratoryjnych neutralizował wolne rodniki.

Podobne działanie obserwowano także u osób zdrowych. Wyniki te nie są oczywiście zachętą do jedzenie nadmiernych ilości ciast z jabłkami, ale przyprawiania cynamonem soków, płatków zbożowych czy kawy.

07:20