Brytyjski król Karol III i jego żona Kamila zatwierdzili przepis na danie koronacyjne. Ceremonia odbędzie się 6 maja.

Pikantny kisz składa się ze szpinaku, gotowanej fasoli i estragonu. Wszystko to zapieczone jest w cieście.

Podczas koronacyjnego weekendu na Wyspach Brytyjskich organizowane będą publiczne imprezy - niektóre ulice zostaną zamknięte, a na wyniesionych z domów stołach znajdą się różne przysmaki.  

Królewski kisz nie będzie daniem obowiązkowym, ale może się przydać. Warto przypomnieć, że matka Karola III, zmarła w ubiegłym roku Elżbieta II, także zatwierdziła podobne okolicznościowe danie 70 lat temu. Był nim kurczak koronacyjny. Przepis ten został przyjęty przez brytyjskie bary kanapkowe i do dziś jest częścią codziennego jadłospisu Wyspiarzy.

Śledzące przygotowanie do koronacji media podchwyciły temat sugerowanego dania. Sporządzono nawet próbne porcje kiszu, korzystając z podanej receptury. 

Eksperci ostrzegają, że ciasta powinno być dwa razy więcej, a szpinak musi być dobrze odcedzony, w przeciwnym razie zamiast koronacyjnego kiszu, kulinarne wysiłki mogą zakończyć się koronacyjną zupą.

Opracowanie: