Moda na tzw. superżywność (superfoods) nieustannie zyskuje na popularności zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Wśród szerokiego wyboru produktów, które mają wspierać nasze zdrowie, znajdziemy zarówno egzotyczne nowinki, jak i dobrze znane nam składniki. Jednym z nich jest curry - mieszanka przypraw, która od wieków jest stosowana w kuchniach całego świata. Co sprawia, że curry zdobywa miano superfoods i jakie korzyści dla zdrowia może przynieść jego regularne spożywanie?
- Curry zawiera składniki cenione przez dietetyków i lekarzy, takie jak kurkuma, czosnek, kmin rzymski, cynamon, chili i imbir.
- Kurkuma, kluczowy składnik curry, posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i immunomodulujące.
- Kurkumina słabo wchłania się z układu pokarmowego, dlatego zaleca się częste spożywanie curry.
Curry, to nie jedna przyprawa, a cała paleta smaków. W jego skład wchodzą:
- kurkuma,
- czosnek,
- kmin rzymski,
- cynamon,
- chili,
- imbir.
Każdy z tych składników ceniony zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy za liczne właściwości prozdrowotne. Ale to kurkuma, będąca podstawowym składnikiem curry, wybija się na pierwszy plan, gdy mówimy o korzyściach dla zdrowia.
Kurkuma, znana również jako ostryż indyjski, to sproszkowane kłącze rośliny, której najcenniejszym składnikiem jest kurkumina. Jest to związek o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i immunomodulującym. Te liczne prozdrowotne właściwości sprawiają, że kurkuma cieszy się rosnącym zainteresowaniem zarówno wśród konsumentów, jak i naukowców.
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, kurkumina ma pewne ograniczenie - słabo się wchłania z układu pokarmowego. Aby więc maksymalnie wykorzystać jej potencjał, zaleca się spożywanie curry jak najczęściej. W suplementach diety zawierających kurkuminę producenci często stosują wysokie dawki tego składnika, by zniwelować problem z wchłanianiem i zapewnić optymalne korzyści dla zdrowia.
Curry można dodać niemal do każdego dania - od potraw z drobiu, przez wieprzowinę, baraninę, aż po warzywa, ryż i sosy. Jego wszechstronne zastosowanie w kuchni sprawia, że łatwo włączyć je do codziennej diety i cieszyć się nie tylko wspaniałym smakiem, ale i korzyściami zdrowotnymi płynącymi z regularnego spożywania tej przyprawy.


