Studenci z Olsztyna mogli dzisiaj spróbować dań serwowanych przez kuchnię Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle. Niemieccy kucharze przygotowali m.in. dorsza z masłem ziołowym.

Do Kortowa w Olsztynie przyjechali goście z Niemiec - dyrekcja oraz kucharze Studentenwerk Halle. Do czwartku na stołówce Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego będzie można zamawiać dania serwowane niemieckim studentom. Natomiast w dniach 31 marca - 2 kwietnia - to kucharze Fundacji "ŻAK" będą gotować dla studentów niemieckich w Halle.

We wtorek niemieccy kucharze przygotowali olsztyńskim studentom zupę cebulową z grzankami i dorsza z masłem ziołowym. Zupa jest trochę ostra, jak dla mnie, ale chciałbym, żeby takie dania były u nas przynajmniej raz w tygodniu - mówi naszemu reporterowi Marek, student III roku biotechnologii. Ryba przygotowana w podstawowy sposób, czyli po prostu usmażona, natomiast rewelacyjne jest masełko do niej, aromatyczne - dodała Monika, studentka II roku filologii angielskiej. Jeżeli chcielibyście spróbować dania głównego, które dzisiaj było serwowane na stołówce "Kuźnia smaków" w Kortowie, poniżej zamieszczamy przepis.

Za dwa tygodnie to kucharze z Olsztyna będą serwowali swoje popisowe dania studentom Uniwersytetu Marcina Lutra. Co powinni przygotować? Myślę, że wiele osób od razu pomyśli sobie o bigosie, co może być strzałem w dziesiątkę, bo Niemcy lubią kapustę - ocenia Marek z wydziału prawa, który również skusił się na dzisiejsze dania kuchni niemieckiej. Jednak myślę, że pierogi, czy nawet zwykły schabowy też przypadną im do gustu - dodaje.

Dorsz z masłem ziołowym, ziemniakami z pietruszką i surówką

Składniki na danie dla czterech osób

- 4 sztuki dorsza (około 230 g)

- 120 ml oleju roślinnego

- 120 g mąki

- masło ziołowe: 100 g masła, 1 pęczek pietruszki

- sól, pieprz, sok z cytryny, sos "Worchester"

- sałata lodowa, marchew

Miękkie masło wymieszać z przyprawami i posiekaną natką pietruszki, uformować na kształt rolki i odstawić do wystudzenia. Rybę umyć, osuszyć, marynować w soku z cytryny, potem doprawić. Obtoczyć w mące i powoli smażyć na oleju. Sałatę umyć i pokroić, marchewki obrać, zetrzeć i wymieszać z sałatą lodową. Z pozostałych składników przygotować sos. Ostudzone masło ziołowe pokroić w plastry i ułożyć na usmażonej rybie.