W ubiegłym roku Novak Djokovic miał najlepszy sezon w karierze. Serb został liderem rankingu ATP World Tour i wygrał trzy turnieje wielkoszlemowe. Pomogła mu w tym specjalnie opracowana dieta bezglutenowa. Jej przepis i korzystne działanie zainteresowały jego rodaczkę - Anę Ivanovic. Piękna zawodniczka od wygranej na kortach Rolanda Garrosa w 2008 roku nie może odnaleźć formy.

Wciąż zdarza mi się zjeść makaron czy ryż, bo je lubię, ale staram się je maksymalnie ograniczać. Całkowicie wyeliminowałam z diety białe pieczywo. Produkty bezglutenowe są obowiązkowym punktem mojej diety - powiedziała Ivanovic. Muszę przyznać, że bezglutenowa dieta jest bardzo zdrowa. Moje ciało funkcjonuje dzięki niej lepiej - dodała tenisistka, która w czerwcu 2008 roku była liderką rankingu WTA Tour. Miesiąc wcześniej odniosła zwycięstwo w Wielkim Szlemie, triumfując na paryskich kortach ziemnych imienia Rolanda Garrosa.

Dieta wyniosła Djokovica na szczyt

Novak Djokovic w przeszłości często narzekał na przemęczenie. Miewał ataki astmy i zasłabnięcia podczas długich, wyczerpujących meczów. Dopiero jesienią 2010 roku lekarze doszli do wniosku, że złe samopoczucie tenisisty to skutek uczulenia na gluten, który można znaleźć m.in. w białym pieczywie, makaronach i wyrobach mącznych.

Djokovicowi opracowano wtedy ścisłą dietę bezglutenową, która rozwiązała wszystkie problemy Serba. Ubiegły rok zaczął od serii 43 meczów bez porażki, przerwanej dopiero w czerwcu przez Szwajcara Rogera Federera w półfinale Roland Garros. Niepowodzenie w Paryżu uniemożliwiło Serbowi zdobycie Wielkiego Szlema, bowiem w styczniu triumfował w Australian Open, w lipcu w Wimbledonie, a we wrześniu w US Open. 4 lipca Djokovic został liderem rankingu ATP World Tour. Utrzymuje prowadzenie do dziś, a w styczniu obronił wielkoszlemowy tytuł w Melbourne.

Dziesięć tytułów zdobytych w ubiegłym roku przełożyło się też na stan konta bankowego Djokovica. Zawodnik zarobił 12 619 803 dolary, co jest rekordowym osiągnięciem w męskim tenisie.