Pieczone bataty z sezamem, rożki marchewkowo-imbirowe, chleb nacinany z serem - oto nasze propozycje na proste sylwestrowe przekąski.

Chleb nacinany z serem i masłem ziołowym:

Pysznie wygląda i smakuje. Chrupie w ustach, by po chwili w nich rozpłynąć. 

Składniki: bochenek chleba, 2 ząbki czosnku, ser - najlepiej kilka gatunków - np. mozzarella, morski, grana padano; zioła prowansalskie, 4 łyżki masła, sól;

Przygotowanie: Masło roztapiamy na małym ogniu na patelni. Dodajemy sól, zioła prowansalskie, i czosnek - najlepiej przeciśnięty przez praskę. Nacinamy chleb - w kratkę, głęboko, ale tak, by dolna skórka pozostała nienaruszona. W nacięcia wkładamy plasterki sera. Polewamy masłem.
Chleb zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni - przez około 15-20 minut, do przyrumienienia. 

Pieczone bataty

Prościej być nie może. Słodkie frytki z pieczonych batatów to poezja dla kubków smakowych. 

Składniki: 3 duże bataty, sól, sezam biały lub czarny (ewentualnie czarnuszka), oliwa, pieprz.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Obrać, umyć bataty i pokroić jak frytki. Posolić, wysmarować oliwą, przenieść na blachę i piec przez około 20 minut.

Rożki marchewkowo-imbirowe

Zachwycą poszukiwaczy nowych smaków. Pierwsze skrzypce gra tu imbir. To jego smak nadaje rożkom wyrazistości. Możemy je podawać ze świeżą kolendrą i jogurtem.

Składniki: około 200 g gotowego ciasta francuskiego, jajko, czarny lub biały sezam;

1 duża marchewka, łyżka startego imbiru, pół szklanki soku z mandarynek, 200 g serka koziego, łyżka miodu, łyżeczka kminu rzymskiego, 2 papryczki peperoncino, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka oliwy;

Przygotowanie: obraną, startą marchewkę polewamy łyżką miodu, i podsmażamy na patelni; dolewamy sok z mandarynek, dodajemy imbir, kmin rzymski, peperoncino, wędzoną i słodką paprykę; zdejmujemy z ognia; dodajemy serek kozi, mieszamy.

Rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie, wycinamy małe kwadraty. Na każdy wykładamy po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia!). Sklejamy w rożki. Wierch każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut.

(mal)