Czereśnie w cieście naleśnikowym z nutą pomarańczy

Bardzo szybkie ciasto, którego nie trzeba wyrabiać. To jednak nie jedyna jego zaleta! Wystarczy raz spróbować, by zakochać się w jego smaku.

Potrzebujemy: Pół kilograma czereśni, 2 szklanek mąki pszennej, startej skórki pomarańczy, pół szklanki cukru, 3-4 jajek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, 3/4 szklanki mleka.

Wykonanie: Najpierw przygotowujemy czereśnie - umyte i wydrylowane posypujemy szczyptą cukru, możemy dodać soku z pomarańczy. Odkładamy, by smaki mogły się przegryźć. W tym czasie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka ubite z cukrem, startą skórkę pomarańczy, sól i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy czereśnie do żaroodpornego naczynia i zalewamy je masą. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.