Espresso przygotowane z wody pochodzącej bezpośrednio z weneckich kanałów - taką atrakcje zaprezentuje odwiedzającym nowojorskie studio Diller Scofidio + Renfro w ramach tegorocznego Biennale Architektury w Wenecji. Ta odważna propozycja ma na celu nie tylko zaskoczenie smakoszy, ale również skłonienie do głębszej refleksji nad wykorzystaniem zasobów naturalnych.
Canal Café, bo tak nazwano tę nietypową kawiarnię, zostanie zlokalizowana na zewnątrz i wykorzysta wodę z laguny Arsenale.
Proces przygotowania kawy będzie można obserwować na żywo. Woda będzie przepływać przez przezroczyste rury, dzieląc się na dwa strumienie. Pierwszy z nich trafi do specjalnie zaprojektowanego "mikro-mokradła", gdzie rośliny tolerujące sól będą oczyszczać wodę, zachowując jej cenne minerały. Drugi strumień przejdzie przez proces odwróconej osmozy i dezynfekcję UV, po czym oba zostaną połączone, tworząc bazę dla wyjątkowego espresso.
Przygotowywać kawę będzie Davide Oldani, szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin, który obiecuje stworzyć mieszankę, zapewniającą "najbardziej autentyczny wenecki smak".


