W Paryżu zapanowała nowa sylwestrowa moda. W tę wyjątkową noc na stołach we francuskiej stolicy obowiązkowo powinny pojawić się butelka szampana i grzanki z marynowanymi... wodorostami. Ten ostatni przysmak jest - jak zapewniają producenci z Bretanii - równie smaczny, co dobry dla zdrowia.

Wodorosty, które w sylwestrową noc cieszyć powinny podniebienia największych francuskich smakoszy, były przygotowywane przez specjalistów już od dawna - informuje paryski korespondent RMF FM Marek Gładysz:

Obowiązkowym elementem sylwestrowej zabawy jest również oczywiście kieliszek złocistego trunku. Jak wybrać ten najlepszy? Już na samych butelkach znajdują się wskazówki, które warto umieć rozszyfrować. Niektóre z nich mogą bowiem wprowadzić nowicjuszy w błąd. Pełnej oceny jakości szampana dokonać można jednak dopiero po odkorkowaniu butelki. I chodzi nie tylko o smak. Szlachetny złocisty trunek powinien być jak najbardziej przezroczysty, piana, powstająca przy wlewaniu go do kieliszka, śnieżnobiała, a bąbelki jak najmniejsze.

Tajemnice francuskich koneserów ujawnił Marek Gładysz: