Olszówka, czyli krowiak podwinięty to grzyb, który w latach osiemdziesiątych był uznawany za jadalny. Dzisiaj jest on na liście grzybów trujących, a jego zjedzenie może doprowadzić nawet do śmierci.

Olszówka rośnie najczęściej w wilgotnych lasach liściastych, iglastych oraz w zaroślach i na torfowiskach. Swoją potoczną nazwę zawdzięcza miejscom, w których najchętniej wyrasta, niedaleko olchy lub też brzozy - podaje O2pl.

Średnica kapelusza olszówki ma maksymalnie 13 cm. Ma on czerwonobrązowy, żółtobrązowy, szarobrunatny lub oliwkowy kolor, wklęsły kształt i podwinięte brzegi, które często pokrywają geste poplątane włoski. Podczas deszczu i wilgotnej pogody, kapelusz krowiaka podwiniętego jest śliski, natomiast kiedy jest sucho, wtedy robi się suchy i błyszczący. Olszówka posiada cienkie i gęste blaszki o żółtym lub rdzawym zabarwieniu. Trzon tego grzyba jest w kształcie walca, kolor podobny do kapelusza i osiąga od 3 do 7 cm wysokości. 

Krowiak podwinięty zawiera toksyczne substancje. Jedną z nich jest muskaryna wpływająca negatywnie na pracę układu nerwowego. Symptomami zatrucia są problemy z oddychaniem, łzawienie, zwężenie źrenic, ślinotok, poty i spowolnienie akcji serca. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się po jakiś dwóch, trzech godzinach od zjedzenia olszówki.

Drugą szkodliwą substancją obecną w olszówce jest inwolutyna, która jest bardziej niebezpieczna dla naszego organizmu. Zatrucie objawia się bólem brzucha, nudnościami, biegunka i wymiotami. Inwolutyna może doprowadzić do zespołu hemolitycznego, którego skutki mogą być śmiertelne. W tym przypadku następuje rozpad czerwonych krwinek przypominający objawy anemii.