Ponad sześć tysięcy litrów różnych zup oczekiwało na jury i smakoszy w portugalskim mieście Tomar. Od siedmiu lat jest tam organizowany "Kongres Zupny" - rodzaj festiwalu, w którym biorą udział restauracje z całego Kraju.

W tegorocznym konkursie rywalizują czterdzieści cztery restauracje.

Wystarczyło zapłacić 1500 escudo, czyli nie wiele ponad 6 dolarów, by skosztować wszystkiego co przygotowali portugalscy kucharze. Oprócz 75 rodzajów zup na smakoszy czekały wina ze wszystkich regionów, świeżo upieczony chleb i przystawki. Mimo deszczu chętnych było bardzo dużo. Dla Portugalczyka zupa jest nie mniej ważna niż dla Polaka. Najpopularniejsza w Portugalii jest zupa kamienna, może ją przygotować każdy pod warunkiem, że zamknie oczy i nie patrzy co wrzuca do garnka. Można w niej zaleźć wszystko oprócz kamieni – warzywa, zioła i pikantne kiełbaski. Posłuchaj relacji korespondentki Radia RMF FM Ewy Wysockiej:

20:05