Nie tylko na łące i w wazonie jest miejsce kwiatów. Coraz częściej goszczą one też na talerzu - i to nie tylko w charakterze ozdobnym. Dodają bowiem wykwintności, zapachu i przede wszystkim smaku najprostszym potrawom.

Krąg "kwiatożerców" - także w Polsce - powiększa się z roku na rok. Nic dziwnego: kwiatów nadających się do spożycia, przy tym zdrowych i ujmujących aromatem jest bez liku. Nie znajdziemy ich co prawda w kwiaciarniach, gdzie są spryskiwane chemikaliami, ale bez większego trudu możemy je zakupić na lokalnych targach warzywnych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Zawsze można też po prostu... zerwać je z własnej grządki.

Założeniu domowego, jadalnego ogródka z pewnością sprzyja rozpoczynająca się wiosna. Warto, by znalazł się w nim pierwiosnek lekarski, nasturcja większa, fiołek wonny, róża, lawenda czy nagietek. A to tylko nieliczne przykłady gatunków kwiatów, które nie tylko pięknie ozdobią słoneczny parapet, ale też znakomicie podkreślą smak deserów, sałatek, dań z ryb czy drobiu. Ich pełną listę można znaleźć choćby w internecie.

Tworząc domowy ogródek należy też pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad sadzenia i podlewania roślin. Jeśli chcemy stosować do nich nawozy, to tylko te organiczne. Kwiaty jadalne należy także uprawiać w pewnej odległości od tych dekoracyjnych, które wymagają pestycydów. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kwiatowe dania będą nie tylko pyszne, ale nam nie zaszkodzą.

A poniżej kilka przykładów na to, jak w kuchni wykorzystać trzy wybrane gatunki kwiatów - różę, pierwiosnek i lawendę.

Indyk w płatkach róż

Składniki: filet z indyka, płatki róż, brokuły, por, torebka ryżu jaśminowego, oliwa, sól, pieprz;

Przygotowanie: Opłucz i oczyść mięso, a następnie przetnij na pół i lekko rozbij tłuczkiem; posiekane płatki róży rozetrzyj z olejem, dodaj do nich sól i pieprz; następnie rozsmaruj je na kawałkach indyka; mięso wyłóż na suchą patelnię i smaż około 8-10 minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru; w międzyczasie przygotuj dodatki: ugotuj brokuły i ryż, który następnie można wymieszać z posiekanym porem.

Pasta kanapkowa z pierwiosnkiem:

Składniki: 2-3 łyżki twarogu, 1 czerwona cebula, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, bukiecik pierwiosnka, sól, pieprz;

Przygotowanie: Pomidora, paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. Posiekaj szczypiorek i kwiaty pierwiosnka. Wszystkie składniki zmieszaj z twarożkiem.

Ciasteczka lawendowe:

Składniki: 150 g miękkiego masła, 2-3 łyżki cukru pudru, 150 g mąki pszennej, 1-2 łyżeczki suszonej lawendy;

Przygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej pokrojone w kosteczki masło i pozostałe składniki; Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je, by móc wyciąć ciasteczka; przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

A może Wy macie pomysły na wiosenne, niekoniecznie kwiatowe dania, którymi chcielibyście się z nami podzielić? Zachęcamy do przesyłania przepisów i zdjęć potraw na adres: fakty@rmf.fm !