​Szwajcarski gigant czekoladowy Barry Callebaut stworzył nowy typ czekolady. Teraz oprócz mlecznej, gorzkiej i białej, firma będzie produkowała słodycz "rubinową".

Jak mówią przedstawiciele Barry Callebaut, nowa czekolada ma "jagodową soczystość i pociągającą gładkość". Do jej stworzenia wykorzystano specjalne kakao, dzięki któremu słodkość zawdzięcza swój wyjątkowy rubinowy kolor i smak. Pracowano nad nim 13 lat. To zupełnie nowe doświadczenie smakowe, nie jest ani gorzka, ani mleczna, ani słodka - zaznaczają twórcy.

To pierwszy nowy typ czekolady, jaki powstał od lat 30. XX wieku. Wtedy w Szwajcarii opracowano jej biały typ. 

Ma tak delikatny i owocowy smak, że nawet trudno zauważyć, że je czekoladę - dodają eksperci, który zakosztowali nowego przysmaku na targach w Szanghaju. 

(az)