Mianem najstarszej restauracji świata niejeden lokal chciałby się pochwalić. W stolicy Hiszpanii, Madrycie, o ów zaszczytny tytuł rywalizują ze sobą aż dwa miejsca. Ich udokumentowana historia sięga XVIII w.
Pierwszym ze wspomnianych lokali jest położony w centrum Madrytu Sobrino de Botin, który działa od 1725 r. i jest wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako najstarsza restauracja na świecie.
Drugi to oddalona od centrum restauracja Casa Pedro, która powstała w 1702 r.
Oba miejsca serwują tradycyjne dania kuchni kastylijskiej i mogą poszczycić się sławnymi gośćmi.
W Sobrino de Botin bywali Truman Capote, F. Scott Fitzgerald czy Graham Greene, a Ernest Hemingway opisał ją jako "jedną z najlepszych restauracji na świecie". Natomiast w Casa Pedro jadali m.in. były król Hiszpanii Jan Karol I i jego syn obecny władca Filip VI.
Data założenia Casa Pedro widnieje w logo restauracji, a jej właściciele próbują udowodnić, że rzeczywiście powstała ponad 20 lat wcześniej niż Sobrino de Botin. Jak na razie przy pomocy historyka udało się dowieść, że lokal działa nieprzerwanie co najmniej od 1750 r.
Nawet jeśli uda się udowodnić starszeństwo, to położenie restauracji z dala od centrum raczej nie gwarantuje, że przyciągnie ona większą liczbę klientów - zauważył Reuters.
Przyznany w 1987 r. tytuł najstarszej restauracji na świecie wymagał od Sobrino de Botin udowodnienia, że działała ona nieprzerwanie w tej samej lokalizacji i pod tą samą nazwą. Lokal był zamknięty tylko raz - podczas pandemii Covid-19, podobnie zresztą jak Casa Pedro.
Jak zauważył Reuters, powyższe kryteria sprawiają, że wiele restauracji, które są jeszcze starsze niż Botin - jak na przykład paryska Le Procope, założona w 1686 r. - nie kwalifikują się do wpisu w Księdze Rekordów Guinnessa.
Botin może stracić tytuł najstarszej restauracji na świecie również na rzecz włoskiej restauracji La Campana, położonej w historycznym centrum Rzymu. Jej właściciele planują złożyć wniosek do Guinnessa, udowadniając, że lokal istnieje od 500 lat - dodał Reuters.
Pół millenium z pewnością brzmi dumnie, ale opuszczając sztywne ramy klasyfikacji Księgi Rekordów Guinnessa, możemy trafić na restauracje sięgające wstecz o wiele dalej niż opisane wyżej przykłady.
Bo oto na przykład według innych zestawień restauracja St. Peter Stifts Kulinarium w austriackim Salzburgu była wzmiankowana przez mnicha Alkuina już w 803 r. Z kolei Wurtskuchl w Ratyzbonie w Niemczech ma sięgać historią roku 1146.
Również na terenie Polski jest gastronomiczny przybytek z historią. Piwnica Świdnicka we Wrocławiu opisuje się jako "najstarsza, reprezentacyjna karczma miejska na świecie". Jej początek ma być datowany na 1273 r.


