Tanie obiady wcale nie muszą być ubogie w smaku. Często to właśnie najprostsze potrawy nie mają sobie równych. A jeśli chcemy je odrobinę urozmaicić, wystarczy dodać jeden wyrazisty składnik.


Zapiekanka ziemniaczana

Prościej być nie może! Sycąca zapiekanka ziemniaczana, do której przygotowania potrzebujemy zaledwie 5 składników - plus przyprawy.

Francuzi nazywają tę potrawę (gratin dauphinois) niebiańskimi ziemniaczkami. Sami przekonajcie się dlaczego!

Składniki: 1 kg ziemniaków, opakowanie (250 ml) śmietanki kremówki, łyżka masła, ząbek czosnku, ulubiony ser o wyrazistym smaku; przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: łyżeczka gałki muszkatołowej, bazylia do dekoracji.

Przygotowanie: Masłem i czosnkiem smarujemy naczynie żaroodporne. Obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je ciasno w naczyniu: tak aby zachodziły na siebie. Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem i - jeśli lubimy - gałką muszkatołową.

Gdy już ułożymy wszystkie warstwy, zalewamy zapiekankę śmietaną. Naczynie przykrywamy pokrywką, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę. Następnie posypujemy zapiekankę startym serem i wkładamy jeszcze na kwadrans do piekarnika. 

Skrzydełka z sosem pomidorowym

Ekonomicznie i sycąco. Jak urozmaicić smak skrzydełek tanim kosztem? Wystarczy je podać z sosem pomidorowym. 

Przygotowanie:

Skrzydełka dzielimy na trzy części (te najmniejsze odkładamy, ale nie wyrzucajmy ich, przydadzą się nam np. do zrobienia bulionu, który może być podstawą wielu zup i kremów). Resztę części obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10-15 minut minut. Wyjmujemy z garnka, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny (po 15 min. przewracamy na drugą stronę).

Składniki na sos pomidorowy: 2 duże pomidory, 2 łyżki oliwy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy natkę pietruszki, skrapiamy oliwą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Miksujemy.

Krem marchewkowy

Supertani, zdrowy krem, który świetnie komponuje się z grzankami. Nuda? To danie może mieć naprawdę wykwintny smak - wystarczy, że dodamy odrobinę imbiru. 

Składniki: 

4 duże marchewki, litr bulionu warzywnego, łyżeczka startego imbiru, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki do przystrojenia;

Przygotowanie: 

Obieramy i płuczemy marchewki, kroimy na plastry, gotujemy do miękkości w bulionie.

Na oliwie krótko podsmażamy posiekany czosnek i starty imbir. Przekładamy do bulionu, doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.

(mal)