Jeśli dziś Sylwester, to jutro Nowy Rok i... dla wielu osób dzień z ciężką głową. Jak go przetrwać? Na nogi postawi zupa solanka (ros. soljanka) - zupa gęsta, pikantna, rozgrzewająca, i mimo nazwy - nie słona, a kwaśna. A to dzięki ogórkom kiszonym.

W zupie znajdziemy między innymi marchewkę i pieczarki. A do tego kapary, oliwki, cytrynę - składniki, które wyniosą tę prostą zupę na wyżyny kulinarne. Tradycyjna solanka jest mięsna - zawiera np. salami. 

Potrawę możemy przygotować nawet w kilkanaście minut - pod warunkiem, że mamy gotowy wywar.

Składniki: 

2 litry bulionu (w wersji wegetariańskiej nie na bazie kości wołowych), 1 cebula, 1 duża marchewka, 15 dag pieczarek, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, kilka plasterków cytryny, 3 ogórki kiszone (i pół szklanki soku z ogórków), łyżeczka cukru, 2 łyżki drylowanych oliwek (najlepiej zielonych) i łyżka kaparów; dla mięsożerców: 20 dag salami; natka pietruszki; 

Przygotowanie: 

- na patelni rozgrzewamy olej, przysmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę; po chwili dodajemy pokrojoną w dość cienkie plastry marchewkę, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru; dusimy ok. 5 minut;

- wszystko przekładamy do wywaru; przecieramy patelnię, znów wlewamy olej i smażymy na wolnym ogniu pokrojone pieczarki - aż będą mieć złocisty kolor;

- pieczarki, razem z pokrojonymi ogórkami i - jeśli używamy - salami, dodajemy do wywaru. Dolewamy sok z ogórków;

- gotujemy chwilę, na koniec dodajemy kapary i oliwki; zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty;

- podajemy z plasterkiem cytryny; opcjonalnie: dodajemy posiekaną natkę pietruszki; 

(mal)