Na jagodobranie zapraszają w czasie tego weekendu plantatorzy jagody kamczackiej z czterech województw. Każdy chętny może przyjechać, własnoręcznie zerwać owoce, a potem zapłacić za nie mniej niż w sklepie. W akcji udział biorą wybrane plantacje z Wielkopolski, Lubelszczyzny, Podlasia i województwa łódzkiego. Tydzień temu jagodobranie organizowali między innymi plantatorzy z Mazowsza.

Gdy przyjedziemy na plantację, dostajemy koszyk, można przyjechać też z własnym opakowaniem. Zakasujemy rękawy i zbieramy. Zbiory nie są łatwe, owoce jagody kamczackiej są schowane wśród wielu liści na krzakach, to fajnie z naszej perspektywy, żeby konsumenci przekonali się, jak wyglądają zbiory. Zbiera się owoce na stojąco, krzaki mają ponad półtora metra, każdy, i dorosły i dziecko, znajdą jagódkę schowaną - opisuje w rozmowie z naszym reporterem Andrzej Krupiński, plantator jagody kamczackiej z północy Mazowsza.

Pełnia sezonu owocowego

Jagoda kamczacka to owoc sezonowy, zbiory trwają przez dwa tygodnie, nie mamy dużo czasu. Poza jagodą kamczacką pojawił się agrest, niebawem rozpoczną się zbiory borówki amerykańskiej, która króluje na polskich plantacjach, kończymy zbiory truskawki, trwają zbiory letniej maliny, mamy również czerwoną i czarną porzeczkę, które będą w lipcu - mówi plantator.

Oto lista plantacji, na których w czasie tego weekendu można wziąć udział w jagodobraniu:

Plantacja jagody kamczackiej w Opolu Lubelskim, przy ulicy Owocowej 

U Pani Babci, Piłatka, Janów Lubelski, Lubelskie 

Gospodarstwo Haskap, Mokra Prawa, Łódzkie  

Plantacje braci Miedziński Bożatki, Rzgów, Wielkopolska  

Plantacja Sławomir Bogacewicz w miejscowości Orla, pow. Bielsk Podlaski 

Co warto wiedzieć na temat jagody kamczackiej?

Organizatorzy jagodobrania ze Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw przekonują w swojej publikacji: "Badania naukowe dotyczące jagody kamczackiej potwierdziły szeroki zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle związanych z aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną oraz kardioprotekcyjną. 

Ponadto udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe. Wymienione cechy są efektem między innymi zawartych w jagodzie aktywnych związków fenolowych, do których należą antocyjany, kwas chlorogenowy, kwercetyna. W owocach jagody kamczackiej zostały również zidentyfikowane związki irydoidowe, które można odnaleźć w nielicznych owocach, takich jak dereń, żurawina czy borówki. 

Owoce charakteryzują się również wysoką zawartością witaminy C. Ilość składników bioaktywnych różni się pomiędzy odmianami" - podkreślają w opracowaniu na temat właściwości prozdrowotnych jagód kamczackich specjalistki z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska i dr hab. Anna Sokół-Łętowska.

TU MOŻNA ZNALEŹĆ PRZEPISY NA POTRAWY I DESERY Z JAGODY KAMCZACKIEJ: https://plantin.com.pl/jagoda-kamczacka/#przepisyjk