Już wkrótce zasiądziemy do wigilijnego stołu. Przygotowując menu pamiętajmy o najmłodszych domownikach. Pierogi z grzybami, ościsty karp czy ciężkostrawna kapusta to nie są najlepsze potrawy dla dzieci. Co podać w zamian? Mamy trzy propozycje dań.

Kisiel żurawinowy

Błyskawiczny kisiel żurawinowy, z nutą pomarańczy. Lekki i delikatnie słodki. A przy tym zdrowy, apetycznie wyglądający, bez konserwantów.

Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki żurawiny, ok. 500 ml wody, 2 łyżki cukru, łyżka cukru z wanilią, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z pomarańczy;

Przygotowanie: Do rondelka wlewamy ok. 250 ml wody. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. Doprawiamy cukrem i cukrem waniliowym - mieszamy na wolnym ogniu, aż będzie szklista. Następnie dolewamy resztę wody, sok z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną - wymieszaną z łyżką wody. Energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Nalewamy do pucharków, dekorujemy żurawiną. Na wierzchu możemy ułożyć jeszcze np. rodzynki, płatki migdałów.

Zupa migdałowa

Zupa na słodko, skusi nie jednego niejadka. Przygotowywana na mleku, intensywnie pachnąca nie tylko migdałami, ale też ryżem jaśminowym i cynamonem.

Składniki na 4 porcje: 1 litr mleka, 100 g zmielonych migdałów, garść płatków migdałowych, 100 g rodzynek, 2 torebki ryżu, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, 3-4 łyżki cukru trzcinowego, skórka z 1 pomarańczy.

Przygotowanie: Możemy kupić starte migdały, ew. sami je zmielić. Wtedy wcześniej musimy sparzyć migdały, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni, zmielić.

Starte migdały ucieramy z łyżką cukru i odrobiną mleka. Ryż  gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

W osobnym garnku zagotowujemy mleko, do którego dodajemy mielone migdały i odsączony ryż oraz skórkę z pomarańczy. Dodajemy cynamon, cukier i mieszamy, pozostawiając na małym ogniu.

Zupę posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Paluszki rybne w warzywach

Są pozbawione ości, przyprawione delikatnie, ale dość wyraziste w smaku - dzięki warzywom.

Składniki: 300 g. filetu dorsza, morszczuka, mintaja, lub soli bez ości, jajko, szklanka bułki tartej, sól, pieprz, olej słonecznikowy;

Przygotowanie: Rybę kroimy na kawałki. Maczamy je w rozbełtanym jajku (doprawionym solą i pieprzem), a następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor (ok. 4 minuty z każdej strony). Odkładamy każdy kawałek na papierowy ręcznik, by zebrać nadmiar tłuszczu.

Warzywa - obrane 2 marchewki, pietruszkę, pora - gotujemy w wodzie do miękkości. Kroimy w plasterki, dodajemy obranego ze skórki, usmażonego na oliwie pomidora. Doprawiamy dolą, pieprzem, oregano.