Kaczka często gości na świątecznych stołach na Dolnym Śląsku. Podawana jest na tysiące sposobów, w tym na słodko z wiśnią.

Najpierw jednak trzeba odpowiednio potraktować mięso z piersi kaczki - to jest mniej więcej 30 minut gotowania piersi w miarę niskiej temperaturze. 

Potem mięso kładziemy na rozpalonym grillu, może to być też patelnia grillowa i przypiekamy skórkę na rumiany kolor, tak by była chrupka. Struktura skórki robi nam się chrupiąca, a w środku mamy bardzo soczyste, praktycznie kremowe mięso - swój sekret na kaczkę w wiśni zdradza nam szef kuchni Wiktor Moczek.

Dodatkiem, który dopełnia tak przygotowaną pierś z kaczki jest sos wiśniowy.

Powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem anyżu, miodu lipowego i goździków i drylowanych wiśni ,oczywiście - dodaje Wiktor Moczek.

Pierś z kaczki w sosie wiśniowym można podawać z modrą kapustą i kluskami śląskimi.