Przedświąteczny poczęstunek dla mieszkańców Krakowa. 10 tysięcy porcji smażonego karpia ufundował Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska i wspólnie z Miastem Kraków częstuje przysmakami tysiące osób. Smażonego karpia, kapustę z grochem i pieczywo można odebrać za "dziękuje i świąteczne życzenia". Dziś poczęstunek rozdawano przy Centrum Kongresowym ICE.

To kolejne już porcje karpi z doliny Będkowskiej. 7 grudnia grudnia świątecznych przysmaków mieszkańcy Krakowa mogli spróbować przy Nowohuckim Centrum Kultury. 

Poczęstunki odbędą się również w innych terminach i lokalizacjach Krakowa, od godz. 16:00 do 19:00.

W sumie w Krakowie przez kolejne dni rozdanych zostanie 10 tysięcy porcji karpi.

Karpie jednoznacznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, zapisały się one w polskiej tradycji. Ale karpie mają także swój niepowtarzalny smak, i trudne pomylić jest je z jak jakąkolwiek inną rybą - przyznał Bartłomiej Szczoczarz pomysłodawca akcji. 

Rybę będzie można zjeść na miejscu, albo wziąć do domu. Organizator prosi jednak o przyniesienie własnego pojemnika.

Należy pamiętać o przestrzeganiu obostrzeń w związku z koronawirusem. Chętni do skosztowania potraw muszą być w maseczce i zachować bezpieczny odstęp.