Miłośnicy truskawek mogą liczyć na znacznie większą trwałość swojego przysmaku. Naukowcy i inżynierowie dwóch amerykańskich instytutów opracowali metodę naświetlania owoców promieniowaniem ultrafioletowym tak, że przez kilka dni nie zgniją i nie pokryją się pleśnią. Lodówki wyposażone w diody LED emitujące odpowiednie promieniowanie mogą opóźniać psucie się także innych produktów żywnościowych.

Badacze z Food Components and Health Laboratory w Beltsville i Sensor Electronic Technology, Inc. (SETi) w Columbii pokazali, w jaki sposób trzeba naświetlać truskawki, by w warunkach niskiej temperatury i wysokiej wilgotności, charakterystycznych dla naszych lodówek, utrzymać ich świeżość jak najdłużej. Swoje odkrycie zaprezentują w przyszłym tygodniu podczas konferencji CLEO (Conference on Lasers and Electro-Optics) w San Jose.

Pomysł naświetlania produktów żywnościowych promieniowaniem ultrafioletowym nie jest oczywiście nowy. Problemem było jednak zastosowanie go w przypadku tak delikatnych owoców, jak truskawki w taki sposób, by nie doprowadzić do ich wysuszenia. Badacze z Beltsville i Columbii odnieśli sukces dzięki zastosowaniu jako źródła promieni ultrafioletowych nowoczesnych diod LED. Takie diody są odpowiednio małe, trwałe, energooszczędne i pozwalają na precyzyjny wybór zakresu promieniowania.

Naukowcy zastosowali diody LED, emitujące promieniowanie ultrafioletowe w takim zakresie, jak to słoneczne, które dociera do powierzchni Ziemi. Porównano jego działanie z promieniowaniem w zakresie UVC. Okazało się, że o ile UVC faktycznie zapobiega rozwojowi pleśni, ale w przypadku uszkodzonych owoców znacznie przyspiesza procesy gnilne. Wykorzystanie promieniowania o niższej energii (UVB) pozwalało opóźnić zarówno pleśnienie, jak i gnicie truskawek, przedłużało okres ich świeżości co najmniej dwukrotnie. Potwierdziły to nie tylko badania stanu zewnętrznego, ale też wilgotności i składu chemicznego owoców.

Kluczowe znaczenie dla sukcesu eksperymentu miało zastosowanie niewielkiego źródła, które oferuje promieniowanie o precyzyjnie określonym zakresie długości fali i sprawdza się w warunkach niskiej temperatury. Zdaniem inżynierów z firmy SETi, która opracowała technologię wytwarzania takich diod LED, ich zastosowanie w produktach gospodarstwa domowego może pomóc w przedłużeniu trwałości także innych produktów żywnościowych. To może być istotny krok w drodze do ograniczenia marnotrawstwa żywności.