Cena polskich truskawek gruntowych jest w maju dwukrotnie wyższa niż rok temu. Kilogram owoców kosztuje od 12 do 15 złotych. Znaczne opóźnienie wegetacji spowodowało, że dostawy truskawek są bardzo małe.

Opóźnienia wegetacyjne są różne w poszczególnych rejonach, ale wynoszą co najmniej 10 dni. Wysokie temperatury, które były w połowie maja, przyspieszyły kwitnienie w sadach i na plantacjach owocowych. Teraz jednak nastąpiło znaczne ochłodzenie i nawet jeżeli truskawki zawiązały już owoce, to muszą one dojrzeć, a przy niskich temperaturach i dość obficie padających deszczach  przebiega wolno - podkreślają producenci. Jeszcze co najmniej przez tydzień ceny truskawek będą wysokie. Potem powinny systematycznie spadać.

W sklepach pojawiły się też czereśnie sprowadzane z Węgier i Hiszpanii. Cena owoców z południa Europy w ofercie hurtowej wynosi od 50 zł za dwukilogramowe opakowanie do 250 zł za 5 kilogramów. Coraz więcej jest brzoskwiń i moreli z Turcji i Hiszpanii.

Warzywa już są, ale...drogie

Z powodu długiej zimy wyższe niż rok temu są również ceny warzyw. Średnio kalafiory kupić można od 4 do 5 zł za sztukę. To o 30 proc. więcej niż w maju 2012 roku. cena hurtowa kapusty waha się od 3,75 do 4,50 za główkę. O 70 proc. droższe są ogórki krótkie szklarniowe, ale już pomidory polskiej produkcji są od 10 do 25 proc. tańsze niż rok temu.