Podczas operacji usunięcia guza z lewego płata skroniowego w szpitalu w Ankonie we Włoszech 60-letnia pacjentka nadziewała oliwki - poinformował serwis BBC News, podkreślając, że to prawdopodobnie pierwszy taki przypadek.

Podczas podobnych operacji pacjentów proszono dotąd m.in. o grę na instrumencie.

Neurochirurg Roberto Trignani powiedział agencji Ansa, że trwająca dwie i pół godziny operacja "poszła bardzo dobrze". Pacjentka w ciągu godziny przygotowała 90 oliwek.

Operacje, podczas których pacjent jest wybudzony, przeprowadza się w przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, takich jak guzy, które wpływają na obszary mózgu odpowiedzialne za widzenie, ruch lub mowę. Neurochirurg poinformował, że zastosowana metoda pozwala lekarzom monitorować pacjenta podczas operacji.

Jak wyjaśnia BBC News, 60-latka przygotowywała oliwki w sposób typowy dla regionu Marche. Oliwki takie nadziewa się mięsem i pokrywa panierką z mąki, jajek i bułki tartej, a następnie smaży.