Osoby, które nie jedzą mięsa, szczególnie weganie mają zauważalnie większe ryzyko złamania kości, głównie biodrowych - informuje na swej stronie internetowej czasopismo "New Scientist". Wcześniejsze badania wskazywały na związane z wyłączeniem z diety mięsa osłabienie kości, nie było jednak jasne, czy ma to realny wpływ na częstość złamań. Analiza prowadzonych w Wielkiej Brytanii wieloletnich badań EPIC-Oxford wskazuje na to, że ten wpływ jest istotny i z całą pewnością trzeba brać go pod uwagę.

Badanie EPIC-Oxford, prowadzone od 1993 roku na grupie 65 tysięcy obywateli Wielkiej Brytanii miało w swym założeniu pomóc w ocenie wpływu diety na ich stan zdrowia, w tym ryzyko nowotworów. Analiza danych szpitalnych, uczestniczących w programie ochotników, pozwoliła jednak na dostrzeżenie także innych prawidłowości. 

Jak piszą na łamach czasopisma "BMC Medicine" naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie, okazało się, że do 2010 roku osoby na diecie wegańskiej łamały kości biodrowe przeciętnie ponad dwa razy częściej, niż osoby na diecie zawierającej mięso. W przypadku wegetarian i osób jedzących ryby wzrost częstotliwości złamań był również widoczny, ale mniejszy, sięgał 25 proc. 

Autorzy pracy zwracają uwagę, że zwiększona łamliwość kości może wynikać z niedoboru wapnia i białka, może być też istotny inny efekt, weganie są zwykle szczuplejsi i przy ewentualnym upadku nie mają tkanki tłuszczowej, która może zamortyzować uderzenie. W przypadku wegan zauważono też częstsze złamania innych kości, tego efektu wśród wegetarian i osób jedzących ryby już nie było. 

Wiek ma znaczenie

Ogólne ryzyko nie było wysokie, efekt wśród wegan oznaczał 20 dodatkowych zlamań na 10 tysięcy osób w ciągu 10 lat. Autorzy pracy zwracają jednak uwagę, że średnia wieku obserwowanych osób nie była wysoka, wynosiła około 45 lat. Problem złamań kości przy upadkach zdecydowanie nasilia się u osób starszych. 

Dokładna analiza diety wskazała, że osoby jedzące mięso spożywają więcej niezbędnego do budowy kości wapnia i sprzyjającego wchłanianiu wapnia białka. 

Bez aktywnego suplementowania, nie spożywający także nabiału weganie raczej nie są w stanie wchłonąć z pożywienia odpowiedniej ilości wapnia - mówi współautorka pracy, Tammy Tong z University of Oxford. Tym istotniejsze jest pamiętanie o odpowiednim uzupełnianiu jego poziomu.


Opracowanie: