Są kolejne dowody na to, że czekolada sprzyja naszemu zdrowiu! To z pewnością dobra wiadomość dla każdego łasucha; wszak pretekstów, by zajadać się tym przysmakiem nigdy dość.

Tym razem szwajcarscy naukowcy dowodzą, że zdrowie tkwi w gorzkiej czekoladzie z dużą, ponad 70-procentową zawartością kakao. Okazuje się, że może ona pomagać w przeciwdziałaniu chorobom serca, a dokładnie zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych.

Badania przeprowadzono na grupie 20 mężczyzn palących papierosy i z tego powodu bardziej zagrożonych chorobą wieńcową. Okazało się, że w dwie godziny po spożyciu 40 gramów gorzkiej czekolady obraz ultrasonograficzny pokazywał u nich znaczącą poprawę przepływu krwi. Biała czekolada o zawartości kakao na poziomie 4 procent nie powodowała takiego efektu.

Badacze ze szpitala uniwersyteckiego w Zurychu podkreślają, że na zdrowie wychodzi nam już parę kostek czekolady dziennie...