Chcesz być szczęśliwy i zrelaksowany? Koniecznie jedz makaron. Dużo makaronu. I często. Takie są wnioski z badań przeprowadzonych przez naukowców z Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca w Mediolanie. Regularne spożywanie dań z makaronu, twierdzą badacze, poprawia jakość życia i samopoczucie.

Wyniki badań zostały opublikowane w międzynarodowym piśmie "Nauka o żywności i żywieniu".

Eksperci z zespołu kierowanego przez profesora psychologii klinicznej Francesco Pagniniego przeanalizowali psychologiczne i emocjonalne rezultaty spożywania makaronu.

W ramach badań przeprowadzono sondaż wśród dorosłych Włochów. Okazuje się, że 41 procent z nich kojarzy makaron z rodziną. U ponad jednej piątej ankietowanych wywołuje on pozytywne emocje. 10 procent Włochów twierdzi zaś, że makaron daje poczucie przyjemności i "autentycznego szczęścia".

Ponadto ustalono, że regularne jedzenie makaronu zmniejsza stres i poprawia samopoczucie. Wynika to z tego, że pobudza on produkcję serotoniny znanej jako hormon szczęścia

W sondażu udział wzięły osoby, które jedzą dania z makaronu co najmniej trzy razy w tygodniu.

Nasze badania pokazują, że prosty gest wspólnego zjedzenia talerza makaronu może stworzyć trwałe związki emocjonalne i pozytywne uczucia - powiedział profesor Pagnini.

Według badań żaden inny posiłek na bazie węglowodanów, taki jak ryż, chleb, pizza nie spowoduje takiego wzrostu poczucia szczęścia, jak makaron jedzony z innymi osobami - dodał. Dane wskazują, że połączenie makaronu i interakcji społecznej znacznie zwiększa poziom szczęścia - zaznaczył.