Kruche, lekkie, posypane cukrem pudrem faworki, a może serowe, smażone na głębokim tłuszczu oponki? Jutro tłusty czwartek! Wypróbujcie te przepisy.

Kruche, lekkie, posypane cukrem pudrem faworki, a może serowe, smażone na głębokim tłuszczu oponki? Jutro tłusty czwartek! Wypróbujcie te przepisy.
Fot. Malwina Zaborowska/Faworki /Archiwum RMF FM

Jeśli faworki, to smażone na smalcu. Takie smakują najlepiej. Sekret ich kruchości tkwi w czasie, jaki poświecimy na wyrobienie ciasta. Im więcej będziemy mieć cierpliwości - tym będą pyszniejsze. 

Oto składniki, których potrzebujemy:

10 żółtek,

0,5 kg mąki,

7 łyżek 18-proc. śmietany,

łyżka spirytusu,

4 kostki smalcu (lub 0,5 l oleju),

cukier puder;

Przygotowanie:

Łączymy żółtka, mąkę, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto w kulkę. Następnie na przemian: tłuczemy ciasto wałkiem, wałkujemy, po czym składamy i znowu tłuczemy. Im dłużej poświęcimy na to czasu, tym chrust będzie lepszy.

Ciasto zawijamy w folię na około pół godziny. Następnie je rozwałkowujemy i tniemy na paseczki. W środku każdego robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta.

Tłuszcz zagotowujemy w rondelku. Faworki smażymy na wolnym ogniu - z każdej strony - na złocisty kolor (około 1 minutę). Posypujemy cukrem pudrem.  

A może skusicie się jeszcze na błyskawiczne, waniliowe pączki z dziurką, czyli oponki? Oto przepis!

Składniki: 

400 g twarogu (półtłustego), ok. 400 g mąki tortowej, 3 jajka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, pół szklanki cukru, łyżka ekstraktu waniliowego, łyżka spirytusu (ew. amaretto/rumu), łyżka sody oczyszczonej i olej rzepakowy. Do posypania: cukier puder.

Przygotowanie: 

Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub przynajmniej rozdrabniamy widelcem. Wbijamy do niego jajka, a następnie dodajemy śmietanę. Dosypujemy cukier, sodę oczyszczoną, dolewamy ekstrakt waniliowy i łyżkę alkoholu. Mieszamy, stopniowo dodając mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy - na grubość około 1 cm. Oponki wykrawamy za pomocą szklanki i nakrętki/kieliszka. 

Rozgrzewamy olej. Oponki smażymy na niewielkim ogniu, na głębokim tłuszczu, z obu stron - aż uzyskają złocisty kolor.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem. 

Na fakty@rmf.fm przesyłajcie zdjęć swoich tłustoczwartkowych wypieków.

(mal)