Przygotowując śniadanie dla ucznia szkoły podstawowej musimy pamiętać o owocach i warzywach. Jeżeli dziecko nie ma na nie ochoty w zwyczajnej postaci, przygotujmy pyszny koktajl!

Zbilansowane i energetyczne śniadanie - takie powinien zjeść każdy uczeń przed fizycznym i umysłowym wysiłkiem w szkole. Co więc powinniśmy podać rano na talerzu? Pełnoziarniste produkty, do tego białko, najlepiej z wapniem, czyli twarożek, serek, warzywa, a jeżeli nie ma na nie ochoty, to owoce - radzi Dorota Jesiołowska-Sołoducha, dietetyk z Olsztyna. Śniadania nie muszą być nudne, co więcej - mogą je przygotowywać nawet same dzieci. Możemy zachęcić je do tego, żeby zmiksowały swoje ulubione płatki z owocami, bakaliami, dosłodziły miodem. Dzieci uwielbiają komponować swoje posiłki - mówi Jesiołowska-Sołoducha.

Alternatywą na płatki mogą być tosty z serem, ale zrobione z pełnoziarnistego pieczywa. Do tego np. papryka pokrojona w słupki. Jeżeli dziecko się stresuje i nie chce jeść, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie koktajlu. Do mleka można wrzucić owoce - np. banany, dodać kakao. Będzie to łatwe do przełknięcia i pożywne.

W sklepikach szkolnych nie zawsze uczniowie mogą znaleźć świeże warzywa i owoce. Kuszą ich niestety niezdrowe przekąski. Warto jednak dawać dziecku drugie śniadanie do plecaka. Przede wszystkim warzywa i owoce. Najlepiej pokrojone w plasterki, słupki, umyte, gotowe do spożycia. Mogą to też być kanapki, które nie muszą być nudne. Ładnie przybrane będą wyglądały smakowicie. Jeżeli mamy wieczorem więcej czasu, możemy upiec muffiny z warzywami i serem albo przygotować szybkie placuszki - mówi dietetyk. Jak jest na nie przepis? Dodajmy do jogurtu tyle samo płatków owsianych. Zostawiamy na pół godziny. Dodajemy bakalie i rumienimy na patelni. To doskonałe drugie śniadanie dla ucznia.