Najczulszy na świecie elektroniczny nos skonstruowali szwajcarscy naukowcy. Zdaniem wynalazców, urządzenie to jest znacznie bardziej czułe, niż na przykład nos psa. Potrafi ono między innymi rozróżnić setki gatunków whisky oraz bezbłędnie rozpoznać, czy butelka wina nie została przypadkiem uszlachetniona syntetycznymi aromatami.

Elektroniczny nos powstał w laboratorium IBM pod Zurichem. Pracowało nad nim przez ponad dwa lata między innymi dwóch laureatów nagrody Nobla w fizyce. Rezultat tej pracy robi wrażenie. Maleńki podłączony do komputera czujnik potrafi między innymi w ciągu ułamka sekundy rozpoznać markę perfum osoby wchodzącej do pomieszczenia, w którym on się znajduje. Szwajcarskim wynalazkiem już zainteresował się przemysł spożywczy. Węchowy czujnik potrafi bowiem błyskawicznie wyszukać towary zaczynające się psuć. Nad jego zastosowaniem myślą też konstruktorzy samochodów. Taki nos monitorowałby skład dostającego się do auta powietrza i odcinałby jego dopływ po wykryciu szkodliwych substancji lub brzydkich zapachów. Posłuchaj relacji korespondenta RMF FM Tomasza Surdela:

02:30