Kobiety w ciąży, które jedzą niskotłuszczowe jogurty, narażają zdrowie swojego dziecka. Jak twierdzą naukowcy, zwiększa to ryzyko, że maluch będzie mieć astmę lub w przyszłości łatwiej zachoruje na katar sienny. Zdaniem naukowców, ma to związek z brakiem ochronnych kwasów tłuszczowych - informuje BBC.

Naukowcy przeanalizowali dietę ponad 70 tysięcy Dunek, a potem obserwowali rozwój ich dzieci aż do 7. roku życia. Porównywali zdrowie dzieci kobiet, które w ciąży jadły niskotłuszczowy jogurt z owocami raz dziennie i tych, które go nie jadły. Okazało się, że te pierwsze 1,6 razy częściej zapadały na astmę w wieku 7 lat. Były także podatniejsze na alergie.

Badacze sprawdzili także, że ryzyka astmy nie zwiększa spożycie mleka - przeciwnie, raczej jej zapobiega. Jak przypominają, najważniejsze, by dieta przyszłej mamy była zbilansowana.