Kefir może pomóc w walce z alergiami pokarmowymi u dzieci - do takich wniosków doszli naukowcy z Tajwanu. Według nich, "pożyteczne" bakterie obecne w kefirze mogą blokować niektóre reakcje alergiczne.

Opublikowane dziś wyniki badań prowadzonych na myszach wskazują, że kefir osłabia wydzielanie tak zwanych przeciwciał IgE, odpowiedzialnych normalnie za zwalczanie czynników chorobotwórczych.

To właśnie nadwrażliwość układu immunologicznego i atak IgE na mylnie odczytane alergeny odpowiada za reakcję alergiczną, pobudza bowiem komórki do wydzielania substancji chemicznych, które wywołują na przykład stany zapalne. Myszy, którym podawano kefir przez trzy tygodnie, miały trzykrotnie obniżony poziom IgE. Być może, jeśli wyniki te potwierdzą się u ludzi, przyszłością w walce z niektórymi alergiami staną się szczepy bakterii lub enzymy wyizolowane właśnie z kefiru.

O nowych nadziejach medycyny w walce z alergiami przeczytacie w najnowszym numerze "Newsweeka".