Lubisz sałatki warzywne? Nie zapomnij, by zamiast sosów dodawać do nich jajka. Będą zdrowsze. Wyniki badań naukowców z Purdue University pokazują, że tłuszcze zawarte w jajkach zdecydowanie zwiększają poziom wchłaniania obecnych w warzywach, a korzystnych dla naszego zdrowia karotenoidów. Pisze o tym na swej stronie internetowej czasopismo "American Journal of Clinical Nutrition" zaznaczając, że badania były częściowo finansowane przez producentów jajek.

Sałatka przyrządzona z wielu surowych warzyw przynosi nam szereg cennych, korzystnych dla naszego zdrowia substancji, tak zwanych karotenoidów, takich jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen - mówi szef zespołu badawczego, profesor Wayne Campbell. Tłuszcze zawarte w jajkach zwiększają poziom wchłaniania tych substancji, które mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Większość z nas nie je wystarczająco dużej ilości warzyw, równocześnie dodajemy do sałatek sosy o niskiej zawartości tłuszczu - dodaje współautorka pracy, dr Jung Eun Kim z Purdue Department of Nutrition Science - Nasze badania pokazały, że można lepiej wykorzystać pożyteczne substancje, jeśli do surowych warzyw dodamy gotowane jajka.

W trakcie eksperymentu 16 ochotników proszono o spożycie takiej samej sałatki z odrobiną oleju rzepakowego bez jajek z dodatkiem półtora i trzech jajek. W przypadku trzech jajek ich organizm wchłaniał 3,8 raza więcej karotenoidów, niż w przypadku, gdy sałatka była podana wyłącznie z olejem. W trakcie doświadczenia, by upewnić się, że badani zjadają zarówno białko, jak i żółtko podawano im do sałatki jajecznicę, ale autorzy pracy są przekonani, że w przypadku jajek gotowanych na twardo skutki byłyby identyczne.

Tłuszcze zawarte w sosach do sałatek także pomagają zwiększyć poziom wchłaniania karotenoidów, ale w ich przypadku znacznie łatwiej przekroczyć odpowiednią ilość kalorii, pod tym względem jajka są znacznie wygodniejsze - przekonuje profesor Campbell. Autorzy pracy przyznają przy tym, że ich badania były w części finansowane przez organizację producentów jajek, American Egg Board-Egg Nutrition Center.