Fińscy naukowcy przynoszą dobre wiadomości na Wielkanoc. Ich zdaniem, jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Badacze z University of Eastern Finland publikują przekonujące o tym wyniki badań w najnowszym numerze czasopisma "American Journal of Clinical Nutrition". Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. o ponad jedną trzecią.

Cukrzyca typu 2., związana z opornością na insulinę, staje się coraz powszechniejszą chorobą współczesności. Wśród jej podstawowych przyczyn wymienia się nadwagę, brak wysiłku fizycznego i nieprawidłowe odżywianie. Za szczególnie niekorzystną uznaje się dietę bogatą w cholesterol. Dlatego też osobom zagrożonym tą chorobą długo jajka odradzano. Nowsze badania naukowe nie potwierdzały już, że upodobanie do jajek faktycznie podnosi poziom cholesterolu we krwi, a pojawiły się i takie, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą.

Najnowsze fińskie badania zwyczajów żywieniowych objęły swym zasięgiem ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. W ciągu blisko 20 lat, u 432 z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Okazało się, że spożycie jajek wiązało się jednak ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i niższym poziomem glukozy we krwi. U mężczyzn, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko cukrzycy spadało o 37 procent, w porównaniu do tych, którzy pozwalali sobie tygodniowo na jedno jajko.

Efekt utrzymywał się także wtedy, gdy pod uwagę wzięto najważniejsze pozostałe czynniki, jak aktywność fizyczna, indeks masy ciała, palenie papierosów, czy spożycie warzyw i owoców. Badacze zauważyli też, że zwiększanie liczby spożywanych jajek do ponad czterech tygodniowo, nie przynosiło już dalszych korzystnych skutków.

Badacze zwracają uwagę, że Finlandia jest szczególnym krajem i częste spożycie jajek nie wiąże się tam z - uważanym za niezdrowy  - trybem życia. Miłośnicy jajek nie należą tam do osób, które najczęściej palą, unikają aktywności fizycznej, czy zajadają się wysoko przetworzonym mięsem. Być może właśnie dlatego korzystne składniki jajek mają szanse poprawić przemianę glukozy, łagodzić procesy zapalne i w ten sposób obniżyć ryzyko cukrzycy.