Około 70 osób zmarło, a ponad 80 zatruło się po wypiciu lokalnego ginu zwanego ogogoro. Jak przekazały lokalne władze, alkohol został wyprodukowany metodą chałupniczą z rafii - rodzaju palmy - i zawierał toksyczny metanol.
Ogogoro jest tanim i bardzo popularnym napojem w Nigerii. Zawiera od 30 do 60 proc. alkoholu i dlatego w części nigeryjskich stanów jego produkcja jest zabroniona.
Gdy w stanie Rivers zanotowano pierwsze ofiary, miejscowe władze zakazały produkcji, dystrybucji i sprzedaży ogogoro. W sumie zatruło się 80 osób.
Po analizie próbek odkryto, że "alkohol zawierał silną domieszkę szkodliwego dla zdrowia metanolu" - poinformował dyrektor stanowego centrum kontroli chorób Nnanna Onyekwere.
Już w kwietniu 20 osób w mieście Ode-Irele na południowym wschodzie Nigerii zmarło po wypiciu domowej produkcji ginu.
(abs)