Uniwersytet Jagielloński zaprezentował w piątek wino własnej produkcji. Nadano mu nazwę "Maius". Nawiązuje ona do najstarszego gmachu uczelni - Collegium Maius. Nazwę wybrano w konkursie ogłoszonym przez rektora.

Dołączamy do licznego grona uniwersytetów na świecie, które wytwarzają wino. Tylko że my jesteśmy najodważniejsi: robimy to najdalej na wschód i północ - mówił rektor UJ prof. Karol Musioł na oficjalnej prezentacji i degustacji nowego produktu uczelni. Chcemy by wino służyło na zdrowie ludziom. Abyśmy zbliżyli się do śródziemnomorskiej cywilizacji picia wina - tłumaczył.

Podczas degustacji podano białe wino w trzech odmianach: bianca, seyval blanc i jutrzenka. Ma ono orzeźwiający smak i głęboki aromat.

Rektor ogłosił też powołanie 19-osobowej Kapituły Wina UJ z udziałem znanych profesorów i znawców wina. W gronie tym są m.in. aktor Marek Kondrat, kardynał Franciszek Macharski i guru polskich winiarzy Roman Myśliwiec.