W Szwecji w ciągu ostatniego roku żywność podrożała o 21 proc., ceny jajek, mleka oraz masła o ponad 30 proc. Jest to największy wzrost cen podstawowych produktów od lat 50. w ujęciu rocznym - podał Szwedzki Urząd Statystyczny (SCB).

Od lutego 2022 roku najwięcej, o prawie 80 proc., podrożały por i kalafior, o 54 proc. papryka, a o 48 proc. cukier.

"Nawet w porównaniu ze styczniem tego roku gwałtownie rosną ceny warzyw. Kalafior przez miesiąc podrożał o 48 proc., pomidory o 38 proc., a papryka o prawie 34 proc." - podkreślił analityk SCB John Eliasson.

Jak podano w komunikacie, ogólnie inflacja w Szwecji w lutym wyniosła 12 proc., wobec 11,7 proc. w styczniu.

Według najnowszego badania ośrodka Sifo 30 proc. szwedzkich rodziców z dochodami mniejszymi niż średnia krajowa, samotnie wychowujących dzieci, w ciągu ostatniego półrocza musiało ograniczyć wydatki na zakup jedzenia i odzieży oraz zajęcia pozaszkolne.

Jak pisały media, Szwedzi szukają promocyjnych cen żywności, a także rezygnują z zakupu droższych ekologicznych produktów. Ich producenci narzekają na spadek popytu i przechodzą na tradycyjne uprawy. Znacznie wzrosła liczba klientów specjalnych sklepów spożywczych z niższymi cenami prowadzonych przez organizacje charytatywne.