Cztery tysiące 865 kilogramów waży największe lasagne na świecie.To nowy choć jeszcze nieoficjalny rekord Guinnessa. Włoską potrawę przygotowali kucharze z Wieliczki, gdzie mieszkają piłkarze z Włoch. Chcieli w ten sposób uczcić fakt, że reprezentacja Italii właśnie w Solnym Mieście zamieszkała podczas Euro.

Włoska potrawa powstawała pod olbrzymim namiotem. Lasagne ułożono na metalowej tafli o wymiarach 25 na 2,5 metra. Nad konstrukcją przesuwał się z prędkością 4 metrów na godzinę specjalnie skonstruowany piec.

Sama potrawa zapiekana była warstwami. Najpierw ułożono 1,5 tony makaronu, na który położono mięso wołowe i wieprzowe. Całość polano setkami litrów sosu pomidorowego i dodano ser. Po zapieczeniu położono warstwę z pokrojonej w kostkę marchewki i groszkiem. Na koniec całość przyprawiono sosem beszamelowym, bazylią, oregano, szałwią, rucolą, pietruszką i szczypiorkiem.

Myślę, że uda się przygotować ponad 10 tysięcy porcji - twierdzi Marcin Krysiewicz, pod okiem którego powstawały lasagne. Poprzedni rekord został pobity w 1993 roku w Kalifornii.

Upieczone tam lasagne ważyły 3,71 tony i miały wymiary 21,33 m x 2,12 m.

W trakcie zjadania największych lasagne na świecie wolontariusze zbierali fundusze na pomoc dla Szpitala Dziecięcego w Krakowie- Prokocimiu.